Отварям тази тема, защото напоследък срещам рецепти от нашия сайт /и от други с некомерсиална цел също/ на страниците на една поредица на вестник България днес - книжки с Рецептите на Бай Данчо. Някои рецепти са умело преразказани и със заменен един продукт с друг, но то е ясно че това е нашият труд.
Ще ви покажа някои примери: направих колаж на който от ляво е снимката от книжката, а в дясно - снимка на рецептата в нашия сайт:
Това намерих в 5 от 15-те книжки които имам. Може да има и още...
Тук ние споделяме наши рецепти, полагаме труд да ги приготвим и всичко правим за удоволствие! Но има други хора, които са решили да печелят от този наш труд - това са недобросъвестни медии
Какво можем да направим за да се защитим и да се спрат тези кражби най-после?
За авторството, нашите рецепти, нашият труд!
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Ето и още един пример отново с моя рецепта, заглавието на която написах в Гугъл - Ориз по Липнишки
Проследих по линковете сайтове, първо оригинала тук:
после попаднах на коректните Говарство.нет, които за написали източника:
на този блог, също коректен, въпреки че за източник споменават Готварство.нет:
още един сайт, който споменава отново Готварство.нет за източник:
Има и още други, които показват същото като последния.
Ето и некоректен, който нагло показва и моята снимка :
И още един некоректен сайт, тук обаче става въпрос за други рецепти, не само мои /писах им, без отговор разбира се/:
Повече няма смисъл да показвам, а имам материал
Това е причината да престана да публикувам рецепти толкова често, с което може би разочаровах моите почитатели.
Проследих по линковете сайтове, първо оригинала тук:
после попаднах на коректните Говарство.нет, които за написали източника:
на този блог, също коректен, въпреки че за източник споменават Готварство.нет:
още един сайт, който споменава отново Готварство.нет за източник:
Има и още други, които показват същото като последния.
Ето и некоректен, който нагло показва и моята снимка :
И още един некоректен сайт, тук обаче става въпрос за други рецепти, не само мои /писах им, без отговор разбира се/:
Повече няма смисъл да показвам, а имам материал
Това е причината да престана да публикувам рецепти толкова често, с което може би разочаровах моите почитатели.
- i4eto3421
- магьосник в кухнята
- Мнения: 892
- Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
- :: 89 рецепти от i4eto3421
- :: 507 снимки от i4eto3421
Здравей Маги.Това не е от днес.Рацепти от сайта има и в Кулинарен журнал и Кулинарен уикенд.Публикувани от съвсем различни хора.Това е много жалко .
- tillia
- магьосник в кухнята
- Мнения: 510
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
- Контакти:
Маги, за съжаление не на всякъде е както в нашия сайт! Като погледнах това, което си качила от http://www.zajenata.bg веднага видях 2 мои рецепти - "Икономичен сладкиш Евтинийка", прекръстен след това на "Кекс Криза" и "Сиропиран сладкиш с прясно мляко"; Открих при бърз преглед "Чийзкейк с тиква и шоколад", преименуван на "Трицветен чийзкейк с тиква и шоколад". Много е писано по този въпрос и в други готварски сайтове, но явно, поне за сега, за съжаление, всичко си върви по старому!
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !
- magi71
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1507
- Регистриран на: ср юли 16, 2008 7:05 pm
- :: 537 рецепти от magi71
- :: 950 снимки от magi71
- Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
За съжаление е така, май сме безсилни. Направих тази тема за да се знае, или поне ние да си знаем, къде са ни рецептите.
А да не говорим за любимият на много хора вестник Лакомник...
В крайна сметка се оказва че ние сме авторите в тия вестници
А да не говорим за любимият на много хора вестник Лакомник...
В крайна сметка се оказва че ние сме авторите в тия вестници
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 67
- Регистриран на: вт апр 19, 2011 10:07 am
- :: 6 рецепти от mis_val
- :: 152 снимки от mis_val
Маги,за сайтовете и за момичета,които са ви крали рецепти и са ги пратили в някоя редакция не знам дали може да се направи нещо.Но на този бай Данчо ме е яд много.Той прави вестника си изцяло от вашия труд,има го черно на бяло и мисля,че поне един златен скункс(дано съм го написала правилно) може да спечели.Във фейсбик Бенита и Пепчо бяха бяха подхванали нещо,но от тогава нищо не се е чуло,не знам докъде стигнаха,ако искаш им пиши на лични.Според мен "Господари на ефира" ще се заинтересуват,но ако в най-скоро време нещо не се направи и не се разчуе по медиите ще става и по-зле.Всеки който види,че няма наказуемост и иска да се възползва ще го направи!
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Tilia , напълно си права и за този сайт. Аз преди време бях нацелила рецепти в "ламята" , ама в този не бях ги видяла. Щях да падна как "Фунийки със сьомга ( Salmon cornet ) " на Томас Келър са се превърнали в "Изискани фунийки със сьомга ". И колко нескопосано направени фунийки - изгорели по края, и сервирани в чашка с пържена царевица . Направо кощунство - Келър ги сервира в специално направени формички или в купа със специална морка сол . Жалко за рецептата . Превода на тази рецепта го мъчих цял ден от едно представяне с него в едно американско списание. Коремчетата от сьомга ми взеха здравето , докато разбера за какво става въпрос , докато Келър обясняваше. Освен това , няма как от къде да го препишат дума по дума, защото не може двама души да направят един и същи превод с едни и същи думи ,граматика и словоред . В оригинала лука е само див . Сусама остава във вътрешната страна на фунийката и при печене сантиметрите между кръгчетета са повече в оригинала. Просто аз ги сложих на 3 см. един от друг , за да ми се съберат в тавата.
Рецептата я няма в писмен вид в интернет пространството, защото я има в книгите му .
Това е емблематично ястие и във всеки един от ресторантите на Томас Келър го предлагат още след като седнеш на масата , заедно с 8 вида сол .
Лошото е, че тези сайтове не само че преписват , но и че опорочават рецептите със снимки .
Рецептата я няма в писмен вид в интернет пространството, защото я има в книгите му .
Това е емблематично ястие и във всеки един от ресторантите на Томас Келър го предлагат още след като седнеш на масата , заедно с 8 вида сол .
Лошото е, че тези сайтове не само че преписват , но и че опорочават рецептите със снимки .
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Оооооох, много болна тема
Аз наскоро открих една "моя" рецепта в един блог, без да търся, а ми казаха да ида да си я видя. Тя рецептата не е моя, но преводът й на български език е от мен, а авторство няма, защото просто беше модерна тук. Става въпрос за Друсана пица. Това, че всеки може да си слага каквото иска като пълнеж е едно, но авторката беше сложила и сода, и кисело мляко, и обясняваше към рецептата, че всъщност си била един вид солен кекс Аз писах в коментарите й, че не ако беше спазила оригинала, нямаше никак да наподобява кекс, а тя ми отговори, че хич и не била забелязала, че няма набухвател, но и да била забелязала, тя обезателно щяла да си сложи, щото не обичала без Ами да, то като му се сложи и кисело мляко, направо се моли за сода тестото, ясно е.
Ей такива неща...
Иначе аз може би имам преимуществото, че освен в този кулинарен сайт, не чета никакви други български сайтове - нито кулинарни, нито каквито и да е. Иначе сигурно много често щях да се ядосвам.
Жалко за труда на всички ни, но не съвсем: нали все пак ни е вкусно, на нас и на хората около нас
Аз наскоро открих една "моя" рецепта в един блог, без да търся, а ми казаха да ида да си я видя. Тя рецептата не е моя, но преводът й на български език е от мен, а авторство няма, защото просто беше модерна тук. Става въпрос за Друсана пица. Това, че всеки може да си слага каквото иска като пълнеж е едно, но авторката беше сложила и сода, и кисело мляко, и обясняваше към рецептата, че всъщност си била един вид солен кекс Аз писах в коментарите й, че не ако беше спазила оригинала, нямаше никак да наподобява кекс, а тя ми отговори, че хич и не била забелязала, че няма набухвател, но и да била забелязала, тя обезателно щяла да си сложи, щото не обичала без Ами да, то като му се сложи и кисело мляко, направо се моли за сода тестото, ясно е.
Ей такива неща...
Иначе аз може би имам преимуществото, че освен в този кулинарен сайт, не чета никакви други български сайтове - нито кулинарни, нито каквито и да е. Иначе сигурно много често щях да се ядосвам.
Жалко за труда на всички ни, но не съвсем: нали все пак ни е вкусно, на нас и на хората около нас
www.facebook.com/artandhobby
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 67
- Регистриран на: вт апр 19, 2011 10:07 am
- :: 6 рецепти от mis_val
- :: 152 снимки от mis_val
Не знам как е при вас,но за мен(макар и почти да нямам авторски рецепти) е достатъчно,да се постави линк към рецептата източник.Аз често "обикалям" кулинарните блогове и "виждам",че неписаното правило е такова-ползваш рецепта,посочваш източник(каквито са и правилата и във Веселият готвач),според мен поне това не е кражба на рецепти.Този бай Данчо обаче,а от скоро има и подобна книжка с рецепти под името на Варвара,най-нагло използват копи-пейст на рецепти и снимки 1:1,да не говорим,че те печелят и пари от чуждия труд,е това определено смятам за изключително некоректно.
П.С.Рали,това сигурно става въпрос за блогът на Еликсир,който лично аз много харесвам.Аз мислех,че ще те зарадвам с нейната публикация,надявам се че не си го приела като кражба.
П.С.Рали,това сигурно става въпрос за блогът на Еликсир,който лично аз много харесвам.Аз мислех,че ще те зарадвам с нейната публикация,надявам се че не си го приела като кражба.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Вале, мила, знам, че искаше да ме зарадваш и аз наистина се радвам, когато рецетите намират отзив и се правят. Не съм го приела и като кражба, мила, спокойно Там е посочен източника, всичко е в реда на нещата Само дето рецептата е променена до неузнаваемост, единствено името е запазено Четеш Друсана пица, а тя нито е същата рецепта, нито се друса, защо тогава е друсана пица? Ей това е. Нещо от рода на това, което е описала Марина - уж същото, пък не е същото. Ти си правила рецептата и знаеш какъв й е вкуса, а аз пък си направих труда и я направих както в Еликсир, но на нас лично не ни хареса много така. Карай, това не е нито трагично, нито е някакъв проблем.
www.facebook.com/artandhobby