Редакция от модератор:
Темата е преместена в Кулинарен Навигатор: Древноримски рецепти
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Здравейте!
Преди няколко дни намерих една сбирка на древни римски рецепти.
В Швейцария, в кантон Базел, археолози са открили и разкопали древноримският град Аугуста Раурика - за момента най-добре съхраненият римски град северно от Алпите. При разкопките са открити записките на един готвач на име Апициус. Археолозите са превели и изпробвали рецептите, и са ги публикували в сайта за Аугуста Раурика.
При тези рецепти става въпрос за ястия, които са били за благородническата класа. Обикновеният народ се е хранил сигурно с каши.
Тъй като Апициус е изброил само съставките, а не количествата, в публикуваните рецепти става въпрос за количествата, които археолозите са използвали при изпробването.
Аз самата съм много любопитна и смятам да изпробвам тези ястия, но досега не намерих време да го направя.
Снимки няма
В източник на рецептите ще пиша Апициус, тъй като той безспорно е авторът Казвам го, за да не трябва да обяснявам при всяка рецепта
Приятен ден на всички!
Ралица
:oops: Забравих нещо:
до админите - рецептите са с латински имена. Аз ще ги сложа така, а до тях имената на български. Ако решите - сменете имената.
Древноримски рецепти
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Древноримски рецепти
www.facebook.com/artandhobby
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Идеята е много добра - със сигурност всички ще научим нови неща.
Аз преди време бях намерил преводи на някои книги и рецепти и съм ги пуснал тук: Марк Гавий АПИЦИЙ - "Десет книги по готварство", но някои от тях са доста екстравагантни и едва ли ще пробваме печено фламинго или суджуци с части от свинята "за които не се говори пред малките деца" :oops:
Тези, които ти си сложила досега са много интересни, а и приложими, което ги прави чудесна добавка към сайта. Искрено се радвам, че си започнала - преди ми беше малко тъжно, че такава тема остана незабелязана. Може пък сега по-успешно да запалим хората по аристократични манджи от преди векове
Относно имената - май по-често ги правим първо името на български (с идеята, че е по-известно и излиза по азбучен ред в търсенето), а след това името на латински/английски и т.н., слагай ги както ти е удобно - ние може да ги разместим после.
Аз преди време бях намерил преводи на някои книги и рецепти и съм ги пуснал тук: Марк Гавий АПИЦИЙ - "Десет книги по готварство", но някои от тях са доста екстравагантни и едва ли ще пробваме печено фламинго или суджуци с части от свинята "за които не се говори пред малките деца" :oops:
Тези, които ти си сложила досега са много интересни, а и приложими, което ги прави чудесна добавка към сайта. Искрено се радвам, че си започнала - преди ми беше малко тъжно, че такава тема остана незабелязана. Може пък сега по-успешно да запалим хората по аристократични манджи от преди векове
Относно имената - май по-често ги правим първо името на български (с идеята, че е по-известно и излиза по азбучен ред в търсенето), а след това името на латински/английски и т.н., слагай ги както ти е удобно - ние може да ги разместим после.
Aut viam inveniam aut faciam
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти: