Аз съм фенка на нара и джинджифила....
полезни факти за сока от нар
Сокът от нар притежава не само приятен, богат вкус, но и цял набор от полезни и лечебни свойства, за които вероятно дори и не подозирате. Ето някои от тях:
1. В една чаша сок от нар се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.
2. 30 мл сок от нар съдържа три пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино. Антиоксидантите, съдържащи се в него, могат да спрат развитието на атеросклерозата.
3. Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове. Благодарение на този богат минерален състав, той стимулира кръвообращението, намаля холестерола и регулира водно-солевия обмен. Поради това, се използва в лечебното хранене на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност.
4. Благодарение на наличието на фолацин, пектини и танини, сокът от нар е полезен при различни възпалителни заболявания на храносмилателната система.
5. Като биостимулатор, сокът от нар има тонизиращо и укрепващо действие. В Индия, например, се използва за подобряване на работоспособността. Добре е да пиете по 1/2 чаша три пъти дневно, 30-40 минути преди ядене.
6. Той има диуретично, противовъзпалително, антисептично и обезболяващо действие. Сокът от сладките сортове нар е доказано ефективно средство при възстановяването след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни разстройства.
7. Повишава устойчивостта на организма към радиация.
8. Той е ефективно средство за почистване на лицето и тялото. Използва се за избелване на кожата на лицето, за премахване на старчески петна, акне и лунички, както и просто като почистващо средство. Ако добавите сок от нар към сметана, ще получите отлично средство за подхранване на кожата. Освен това, той стимулира растежа на косата и укрепва ноктите.
9. Сокът от киселите сортове нар помага при диабет. Ако няма конкретни препоръки, то препоръчителната доза е по една чаша сок, подсладен с 1 с.л. мед, три пъти на ден. Важно е да знаете, обаче, че сокът от нар е противопоказен при пациенти с язва на стомаха и гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.
10. Благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, които стимулират притока на кръв към половите органи, сокът от нар подобрява мъжката полова функция.
11. Той намалява риска от някои ракови заболявания: рак на кожата, на гърдата при жените и на простатата при мъжете.
12. Много добре утолява жаждата, тъй като съдържа лимонена киселина, която му придава приятен и освежаващ вкус.
13. Сокът от нар запазва всички полезни вещества, които се съдържат в пресните плодове, и се усвоява лесно от организма.
Джинджифил
Той е тръпчив на вкус, има противовъзпалително действие и когато го консумирате, имате чувството, че стига до всяка ваша клетка. Джинджифилът е господарят на подправките в Индия, където няма нито едно ястие, подготвено без него. И това, разбира се, не е случайно. Всичко това се случва заради противовъзпалителното действие на джинджифила, което помага на индийците и гостите на страната да не изпитат дискомфорт при първата си среща с местната кухня.
Но дори и тук в България можем да открием поне шест причини, заради които да не оставаме без джинджифил вкъщи. Особено на прага на зимата.
1. Джинджифилът помага за справяне с настинките и респираторните заболявания. Както се подчертава в проучване от далечната 1993 г., джинджифилът има мощно отхрачващо действие, което помага за по-бързото възстановяване на организма при простудни заболявания. Джинджифилът спомага за отделянето на слуз от бронхите и за изчистване на дихателните пътища, което от своя страна подобрява дишането и повишава капацитета на белите дробове.
Ако сте решили да лекувате настинката или кашлицата си с джинджифил, можете да изпитате почти незабавно облекчение, ако го варите в гореща вода и го комбинирате с мед. Тръпчивият вкус на джинджифила, ако ви се струва неприятен, можете да „отстраните” чрез добавянето на някои ароматни подправки в чая си, като канела, стърготини от сушени ябълки, карамфил. Джинджифилът е основата на много чайове, препоръчвани според Аюрведа за пречистване на тялото и балансиране на дошите.
2. Джинджифилът лекува стомашни болки, стомашно разстройство и гадене. Това е може би най-познатото лечебно свойство на подправката – да потуши киселините в стомаха, да благоприятства за доброто храносмилане и да премахне гаденето. Разтварянето дори на един грам сух джинджифил на прах във вряща вода или друга топла напитка е най-лесният начин за предотвратяване на лошото храносмилане и болките в стомаха. Най-препоръчителна обаче остава консумацията на суров джинджифил, който може да бъде добавян и към ястия от ориз или да е основата за чай.
Многобройни проучвания доказват, че джинджифилът е мощно средство против морска болест. Ако искате да си спестите дискомфорт по време на пътуване с автобус, ветроходство или извършване на друг вид дейност, която би предизвикала гадене, е достатъчно да сдъвчете като бонбони малки лентички пресен джинджифил.
3. Джинджифилът цери главоболие и мигрена. Много хора днес страдат от хронично главоболие или мигрена. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и успява да се пребори ефективно с хроничната болка в главата.
4. Джинджифилът помага за облекчаване на ставни и мускулни болки, отново благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект. Дори само приемането на няколко грама корен от джинджифил, на прах или екстракт може да помогне за значително намаляване на ставните и мускулните болки, както и да облекчи симптомите, свързани с появата на артрит.
5. Подправката помага за изчистване на глисти и паразити в червата. Множество изследвания потвърждават, че джинджифилът притежава уникални противоглистни свойства, което означава, че е в състояние да унищожи паразитните глисти. Смята се, че в джинджифила има мощни ензими, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против паразити.
6. Джинджифилът помага за поддържане нормалното функциониране на бъбреците и дори за разтваряне на камъни в тях. Тъй като има затоплящо действие и засилва циркулацията, подправката спомага за прочистване на организма от вредните токсини, включително и на тези, които се натрупват в бъбреците. Джинджифилът помага особено на хората, които страдат от диабет, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия или намаляване на бъбречната функция.
Механизмите, чрез които джинджифилът стимулира правилното функциониране на бъбреците, са свързани с насърчаване на здравословното функциониране на черния дроб и засилване на кръвообръщението. В първия случай джинджифилът помага на организма при превръщането на холестерола в жлъчни киселини. Във втория – подправката предотвратява слепването на тромбоцити и последващо образуване на вредни кръвни съсиреци.