Здравейте!
Да ви питам нещо...
Аз никога не отцеждам патладжаните и типичният им вкус много ни допада. Обичам патладжани във всякакъв вид - от кьопоолу до имам байълдъ. Обаче.... Обаче винаги ги обработвам топлинно, докато почти се разпаднат (или когато ги пека цели - да се слегнат). Защото се страхувам, че ако останат стегнати ще са още сурови и понеже толкова много чета навсякъде за прословутата "горчилка", ми се е втълпило, че сурови са отровни... Знам, че може да ви звучи смешно. Но по тази причина например никога не правя и не ям панирани на шайби патладжани.
Та моят въпрос е - отровни ли са сурови патладжани и кога фактически патладжанът вече не е суров (надявам се, че се изразявам разбираемо) ?
Поздрави!
Ралица
За патладжаните
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
За патладжаните
www.facebook.com/artandhobby
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Казват, че патладжаните са месото на бедняка - съдържат много полезни съставки, попиват доста мазнина поради порестата си структура и от тях могат да се направят много и различни ястия .
Горчилката в патладжаните се дължи на алкалоиди - фенолни киселини. Не знам доколко тези алкалоиди са токсични. В миналото патладжаните са горчели много, но с култивирането им - вече има сортове които изобщо не горчат, а имат само леко горчив вкус. И аз не обичам сурови патладжани, но поради вкусови причини, въпреки че ги изцеждам - поръсени със сол.
Патладжаните принадлежат към семейството на куче грозде , която включва също и домати, сладки чушки и картофи .
Съдържат много антиоксидантни вещества и единствено са противопоказни за хора страдащи от бъбречни болести , поради факта , че имат малки семенца и съдържат оксалати.
Виж http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22
Надявам се ме съм била полезна.
Горчилката в патладжаните се дължи на алкалоиди - фенолни киселини. Не знам доколко тези алкалоиди са токсични. В миналото патладжаните са горчели много, но с култивирането им - вече има сортове които изобщо не горчат, а имат само леко горчив вкус. И аз не обичам сурови патладжани, но поради вкусови причини, въпреки че ги изцеждам - поръсени със сол.
Патладжаните принадлежат към семейството на куче грозде , която включва също и домати, сладки чушки и картофи .
Съдържат много антиоксидантни вещества и единствено са противопоказни за хора страдащи от бъбречни болести , поради факта , че имат малки семенца и съдържат оксалати.
Виж http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22
Надявам се ме съм била полезна.
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Ех Рали..не са отровни патладжаните... У дома патладжаните се консумират само панирани и само в прясно състояние..не ядем консервирани..макар че правя страхотно вкусен маринован патладжан..но съпругът ми не обича туршии в които има олио и много рядко го правя.. Аз си сея от дългият шарен патладжан понеже той няма такава горчилка.Не го беля на цяло, а само от 4 страни по една лентичка махам и той става като правоъгълен,нарязвам го по на тънко на филии и го слагам в подсолена вода и после си го валям в брашно и яйце и си го панирам,даже си правя кесийки с паниран патладжан и си ги съхранявам във фризера.Патладжана е противопоказен при заболявания на черния дроб..Сега има и много нови сортове,които пък почти нямат тая горчилка..тая година попаднах на такъв..топчест и светлозелен с много тънка кора..наистина е вкусен.. Така,че смело си панирай патладжанче..няма страшно..от личен опит го казвам
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
................................
Момичета, благодаря ви за отговорите!
Честно казано не знам защо е този страх...
Ето четох наскоро една рецепта за кордон бльо от патладжани. И страхотна снимка имаше. Ама пусто като не смея.....
Трябва да се реша! Толкова рецепти отбягвам само заради това!
Сурови.... съвсем сурови, така ли На мен наскоро ми пламнаха ръцете от патладжани, не по дланите, а от горната страна на пръстите и по китките! Докато не се измих със сапун, не се махна паренето. Така че сурови да ги пробвам - не вярвам някога да се реша :/ :/ :/ Но панирани сигурно ще се навия!
Сега за горчилката. Аз мисля, че патладжаните, които аз познавам и ползвам, нямат такава горчилка. Аз никога, ама никога не соля патладжан и не помня някога да съм усетила горчивина... Сигурно сортовете тук на пазара са такива, не знам. Иначе на външен вид са си съвсем нормални, черни патладжани. Виждала съм и съм пробвала и други сортове, но понеже ги убивам от готвене :oops: ... голяма разлика няма за мен.
Момичета, благодаря ви за отговорите!
Честно казано не знам защо е този страх...
Ето четох наскоро една рецепта за кордон бльо от патладжани. И страхотна снимка имаше. Ама пусто като не смея.....
Трябва да се реша! Толкова рецепти отбягвам само заради това!
Сурови.... съвсем сурови, така ли На мен наскоро ми пламнаха ръцете от патладжани, не по дланите, а от горната страна на пръстите и по китките! Докато не се измих със сапун, не се махна паренето. Така че сурови да ги пробвам - не вярвам някога да се реша :/ :/ :/ Но панирани сигурно ще се навия!
Сега за горчилката. Аз мисля, че патладжаните, които аз познавам и ползвам, нямат такава горчилка. Аз никога, ама никога не соля патладжан и не помня някога да съм усетила горчивина... Сигурно сортовете тук на пазара са такива, не знам. Иначе на външен вид са си съвсем нормални, черни патладжани. Виждала съм и съм пробвала и други сортове, но понеже ги убивам от готвене :oops: ... голяма разлика няма за мен.
www.facebook.com/artandhobby
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Рали, и аз като теб не осолявам предварително патладжаните и не чакам т.нар. горчив сок. На мен не ми горчат. А иначе съм пробвала да панирам кръгчета патладжан в брашнена паста /гъста смес от брашно и вода/. Панировката става хрупкава, патладжанът е като задушен и поема по-малко олио. Различава се по вкус от пържения, паниран само в брашно, но определено не е суров...
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Според мен това за горчилката е в зависимост от сортовете. Аз наскоро (последните няколко години) започнах да ям и готвя патладжани и първият път най-чинно си ги нарязах на кръгчета и оставих да се изцедят, както си пише в почти всички рецепти. Абе, като ги нарязах - те отвътре сухи, чудя се аз какво ще се отцеди, но си ги сложих и чакам. След половин час - никакъв ефект... близнах ги тук-там очаквайки горчилка, ама - не. Така ги готвих и оттогава не отцеждам и не са ми горчали патладжани.
За отровността - не виждам как е възможно, Рали Не му се притеснявай. Едни патладжанени рулца не ми се опекоха добре - отровни не бяха, но не са толкова вкусни като добре опечените.
За отровността - не виждам как е възможно, Рали Не му се притеснявай. Едни патладжанени рулца не ми се опекоха добре - отровни не бяха, но не са толкова вкусни като добре опечените.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Tеодора, Неви, благодаря ви за отговорите.
Междувременно намерих време да почета за патладжаните. Единственото обезпокоително нещо, което открих, е, че недоузрелите патладжани съдържат соланин, както и недоузрелите домати. Соланинът естествено не се маха с топлинна обработка , значи и това не може да ми служи като извинение. Все още не съм пробвала патладжан по "необичайна" за мен рецепта. Но е планувана салата от патладжан на грил: нарязан на шайби патладжан се слага на много горещ грил, да стане на черти, а после се залива с дресинг от сол, черен пипер, люта чушка на ивички, магданоз, чесън, олио и оцет. Много вкусно било, да видим дали ще успея да й се насладя или ще ми присяда от притеснение :oops:
Желая на всички приятен уикенд
Междувременно намерих време да почета за патладжаните. Единственото обезпокоително нещо, което открих, е, че недоузрелите патладжани съдържат соланин, както и недоузрелите домати. Соланинът естествено не се маха с топлинна обработка , значи и това не може да ми служи като извинение. Все още не съм пробвала патладжан по "необичайна" за мен рецепта. Но е планувана салата от патладжан на грил: нарязан на шайби патладжан се слага на много горещ грил, да стане на черти, а после се залива с дресинг от сол, черен пипер, люта чушка на ивички, магданоз, чесън, олио и оцет. Много вкусно било, да видим дали ще успея да й се насладя или ще ми присяда от притеснение :oops:
Желая на всички приятен уикенд
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Ох,ще ме умориш бе Рали,няма нищо страшно,а тая салатка и аз ще я изпробвам.Аз например като палнем барбекюто винаги си пека патладжан на него,леко го посолявам намазвам го с олио и после на скарата,става чудесен.Давай престраши се най-после.Aliana написа:Tеодора, Неви, благодаря ви за отговорите.
Междувременно намерих време да почета за патладжаните. Единственото обезпокоително нещо, което открих, е, че недоузрелите патладжани съдържат соланин, както и недоузрелите домати. Соланинът естествено не се маха с топлинна обработка , значи и това не може да ми служи като извинение. Все още не съм пробвала патладжан по "необичайна" за мен рецепта. Но е планувана салата от патладжан на грил: нарязан на шайби патладжан се слага на много горещ грил, да стане на черти, а после се залива с дресинг от сол, черен пипер, люта чушка на ивички, магданоз, чесън, олио и оцет. Много вкусно било, да видим дали ще успея да й се насладя или ще ми присяда от притеснение :oops:
Желая на всички приятен уикенд
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Рали, аз също много обичам патладжан и доста отдавна имах същите притеснения като теб. С течение на времето ги преодолях и с удоволствие експериментирам - опитай тези рецепти, надявам се да ти харесат: Печени патладжани на грил тиган, Патладжанени рулца със сирена
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Знам че не е по темата ама да попитам защото ще си изям ушите ,че не знам как става тоя номер със заглавието на рецептата,която слагате и като цъкнеш на нея ти показва рецептата-дайте малко разяснение.Makaweli написа:Рали, аз също много обичам патладжан и доста отдавна имах същите притеснения като теб. С течение на времето ги преодолях и с удоволствие експериментирам - опитай тези рецепти, надявам се да ти харесат: Печени патладжани на грил тиган, Патладжанени рулца със сирена
А ето и по темата това са зелени патладжани които са хит това лято в нашето село,даде ми ги днес една комшийка да си ги приготвя,тя вече 2-3 пъти ми дава,та много са леки и вкусни,може да не се белят,и също така не се солят и отцеждат,просто защото нямат горчилка.Заделила ми е един да си събера семе и догодина ще си го произвеждам и аз.