козуначени изкушения

Дъра-бъра за всичко в кухнята
iva1983
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пет мар 20, 2009 12:59 pm

козуначени изкушения

Мнениеот iva1983 » нед мар 29, 2009 9:09 pm

здравейте!тъй като наближава един светъл празник нека да споделим рецепти за вкусни козунаци и други изделия от козуначено тесто.кой как си прави любимата рецепта на баба за вкусен козунак или вкусни козуначени кифлички.успех!


Потребителски аватар
neli.mag
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 138
Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
:: 33 рецепти от neli.mag
:: 136 снимки от neli.mag
Местоположение: Кърджали

Мнениеот neli.mag » пон мар 30, 2009 8:01 am

Моято любимо тесто за козуначено руло и кифлички:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4545
По-миналата година спечели I награда във Великденския конкурс на Mandja.com. :D
Освен руло, кифлички и козунак си пека и "Харман" - обредна пита, украсена с боядисани червени яйца:
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4546

Потребителски аватар
tari
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 10
Регистриран на: ср окт 29, 2008 10:08 am
:: 2 рецепти от tari
:: 236 снимки от tari

Мнениеот tari » пон мар 30, 2009 11:01 pm

:) Благодаря ти Нели!Ще се възползвам от рецептите ти и ще пиша.Надявам се да успея :)

iva1983
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: пет мар 20, 2009 12:59 pm

козуначени изкушения

Мнениеот iva1983 » ср апр 01, 2009 10:39 pm

Велигденски венец

продукти:

500гр.брашно
1п.суха мая
75гр.захар
1яйце
1ванилия
кората на един лимон
250мл.топло прясно мляко
щипка сол
100гр.масло
3 сварени боядисани яйца

за намазване:

1жълтък
1с.л.прясно мляко



От изброените продукти се замесва тесто и се оставя да престои на топло място 1 час.След това върху набрашнена повърхност се разточва на дълго руло.Разрязваме на 3 части,които се сплитат на плитка.Тя пък се завива на кръг и се поставя в намазана тавичка.Отгоре тестото се намазва с разбити 1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко.Поставят се сварените яйца,като леко се натискат надолу,за да потънат в тестото.
Козунакът се пече 40 минути при температура 180 градуса.


Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 875
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » чет апр 02, 2009 9:00 am

Скъпи дами, не забравяйте и категорията Козунаци и сладки хлябове :chef:
Aut viam inveniam aut faciam

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » съб апр 04, 2009 5:08 pm

Вижте каква мас купи днес мъжът ми за козунаците
Изображение

Потребителски аватар
svetla_66
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 12
Регистриран на: ср апр 08, 2009 12:53 pm

Мнениеот svetla_66 » ср апр 08, 2009 1:13 pm

:chef: кажете ми как правите руло от козуначено тесто. Аз мисля, че ще ми оставе сурово по средата. Може би се пече на слаб огън...... не знам. :?

Потребителски аватар
jdaskalova
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: пон мар 16, 2009 10:14 am

Мнениеот jdaskalova » ср апр 08, 2009 4:34 pm

reni55, по хубав ли е козунак с мас? Онзи ден гледах същата мас и се чудех за какво ли се ползва освен за курабийки.
И още нещо - изцяло ли се заменя количеството мазнина с мас или се слага и олио?

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » ср апр 08, 2009 5:18 pm

jdaskalova, с мас козунаците стават по- меки и пръхкави.Може да се замесят само с мас или мас и олио 1:1.Тази година ще меся повече и ще се наложи да комбинирам мас + олио.

Потребителски аватар
svetla_66
мераклия с бъркалка
мераклия с бъркалка
Мнения: 12
Регистриран на: ср апр 08, 2009 12:53 pm

Мнениеот svetla_66 » чет апр 09, 2009 9:08 am

аз съм смесвала мас и масло обаче когато съм имала домашна мас от тази от магазина нещо има дъх.Незнам ама веднъж се прецаках и повече не ми се рискува.Затова смесвам масло и олио на око.А по принцип с мас стават по - пухкави.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта