Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
-
Stedi
- магьосник в кухнята

- Мнения: 56
- Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
- :: 29 рецепти от Stedi
- :: 64 снимки от Stedi
Мнение
от Stedi » чет мар 11, 2010 3:40 pm
Здравейте момичета!
Някой може ли да сподели къде е тайната козунака да стане на конци.
Всяка година си го правя сама в къщи, пробвала съм различни рацепти, но не ми става на конци. Може би бъркам някъде в технологията.
Явно има някаква тънкост за ,която незнам!

-
PassionFlower
- магьосник в кухнята

- Мнения: 158
- Регистриран на: нед май 17, 2009 7:12 am
- :: 352 рецепти от PassionFlower
- :: 1554 снимки от PassionFlower
- Местоположение: Стара Загора
-
Контакти:
Мнение
от PassionFlower » чет мар 11, 2010 4:33 pm
Не съм много компетентна спрямо козунаците , затова намерих малко информация и съвети
Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.
Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно – поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.
http://rusianamihailova.blogspot.com.es/
-
khk
- ентусиаст с миксер

- Мнения: 3
- Регистриран на: ср сеп 24, 2008 10:14 pm
Мнение
от khk » чет мар 11, 2010 5:14 pm
За да стане козунака на конци, много е важно при месенето постепенно да се добавя мазнината. Не се налива към тестото, а просто непрекъснато се топят ръцете в мазнината докато се меси и така се влага цялото предвидено количество мазнина. А моята баба, докато месеше, разпъваше тестото като фитил. После пак го събираше на топка и пак.....
-
neli1100
- магьосник в кухнята

- Мнения: 226
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 8:07 pm
- :: 181 рецепти от neli1100
- :: 619 снимки от neli1100
Мнение
от neli1100 » чет мар 11, 2010 6:28 pm
Аз мисля,че тайната в добрата рецепта и после в месенето,иска много месене,да стане на много,много балончета.Бавното печене по-скоро е свързано с бухването/втасването/,поне аз така съм забелязала.
-
Stedi
- магьосник в кухнята

- Мнения: 56
- Регистриран на: нед фев 07, 2010 8:43 pm
- :: 29 рецепти от Stedi
- :: 64 снимки от Stedi
Мнение
от Stedi » пет мар 12, 2010 11:05 am
Много ви благодаря, мили момичета, за добрите съвети!
Мисля, че разбрах къде греша - първо обичам много сладко и си признавам, че винаги слагам малко захар и от мен, но явно не трябва. Иначе мазнината я използвам също за доомесване на тестото, а не вътре, но ще се постарая да го меся по-дълго.

Дано тази година станат наистина на конци! Отново БЛАГОДАРЯ !

-
MUNA
- магьосник в кухнята

- Мнения: 394
- Регистриран на: нед ное 29, 2009 12:45 pm
- :: 63 рецепти от MUNA
Мнение
от MUNA » пет мар 12, 2010 1:49 pm
Stedi,ами аз от 5години меся козунак в къщи,естествено опита имам от баба ми.Аз меся по 3кг.брашно и то в нощови,олиото не го слагам вътре а постепенно само с него него намесвам.И задължително го удрям 100пъти.Винаги се слага в студена фурна и до тавата се поставя купичка със студена вода.Незнам каква роля играе но мие така показано и до днес така го меся.А и брашното се пресява поне 3пъти и трябва да е затоплено.И козунака винаги е на конци.Майками пък го оставя в хладлника цяла нощ и пак става супер.А кумата го пуска в един найлонов чувал на центрофугата на пералната,и пак бухва.Но аз си имам рецептата от баба ми и нея заменям за нищо.
Успех и пробвай ще успееш.
-
tillia
- магьосник в кухнята

- Мнения: 511
- Регистриран на: ср фев 20, 2008 8:23 pm
- :: 721 рецепти от tillia
- :: 2770 снимки от tillia
-
Контакти:
Мнение
от tillia » пет мар 12, 2010 4:31 pm
И това ако не е идея - месене в центрофуга!

:lol:

Какво ли не измисля човек! Ще пробвам тази година, в по-здрав найлонов плик, да не "оклепам" пералнята, че ще има война! :P
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
http://www.snimka.bg/?profile,albums
Истината е въпрос на гледна точка !

-
BRIDA
- магьосник в кухнята

- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
Мнение
от BRIDA » пет мар 12, 2010 10:05 pm
O,ТОВА МЕСЕНЕ в пералната-ме разби

чувам го за пръв път,но има логика.....моля, ако някой пробва този ,,трик,, да сподели
