Аз съм виждала как се правят "кюфтета" в ресторант :shock: , без изобщо да има кайма в тях :x Смилат се останалите опечени, но непродадени пържоли, шницели, вурстове, слага им се спойка някаква, останал хляб и всичко се смила няколко пъти....отврат е, но все пак не се разпадат. Важното е масата да е гладка и споена.
Заради моя племенник започнахме една техника на правене на кюфтета, която се оказа много удачна. Целта беше да може да ги дъвчи, а страничния ефект беше, че никога повече не ми се разпадна кюфте. Просто след като месарят ми смели месото, аз в къщи го смилам още веднъж, с кухненска машина. Лукът го настъргвам или го смилам с кухненска машина, чесъна го пасирам, ако ще има гъби или друг зеленчук - също ги смилам, просто всички компоненти да имат гладка консистенция. Хляб не слагам, а слагам галета, но едва след като съм сложила яйцата или млякото, или каквато спойка ще има. С галетата само сгъстявам. За детето не ги пържим, а ги овалваме в брашно или нишесте и ги сваряваме в тихо врящ бульон. За нас, ако ще са пържени, също ги овалваме, после ги пускаме за малко в бульона, да се стегне брашното, в което са оваляни, и чак тогава в тигана, на около 5-та от 12 степени ги пържим. Обръщат се едва след като са направили коричка. Стават много сочни, тъй като от пускането в бульона, около месото се образува покритие от брашното, което не позволява на сока да изтича чак толкова. И не поемат много мазнина при пърженето.
И за скара могат да се приготвят така, и на фурна после да се опекат. А само сварени, залети с някакъв сос, стават също. Наподобяват вкуса на топчетата от Супа Топчета
Ако се решиш да пробваш така, въпреки че е малко повече работа, няма да ти се разпаднат.
Успех!