Ето и рецептата: Селски квасен хляб
Хляб с домашно приготвен квас
- Pavel
- шеф на кухнята

- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Хляб с домашно приготвен квас
В Кулинарен Навигатор можете да прочетете новата тема Хляб с домашно приготвен квас. Тя е написана от Elti, която споделя личния си опит в приготвянето на този вкусен хляб. Статията съдържа много полезна информация и е в интересния и увлекателен стил на авторката (благодарим ти Elti
)
Ето и рецептата: Селски квасен хляб
Ето и рецептата: Селски квасен хляб
Aut viam inveniam aut faciam
- Elti
- магьосник в кухнята

- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
-
korneliq
- магьосник в кухнята

- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq
С голям интерес прочетох за хляба с квас. Искам да попитам дали мога да го използвам в машината за хляб ? Това дълго втасване ме притеснява и предполагам, че няма да се получи при програма за приготвяне на хляба за 2-3 часа. Ако някой е пробвал нека сподели, а аз днес ще забъркам квас и след една седмица ще пробвам да изпека с машината.
- Elti
- магьосник в кухнята

- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Здравей, korneliq.
Радвам се, че статията е предизвикала интерес.
Аз нямам машина за хляб и не мога да ти дам съвет от опит.
Твоят въпрос обаче предизвика в мен следните размишления
:
1. Каква е температурата за втасване в машината? (ако е по-голяма от 24 градуса дали това няма да попречи на процеса?).
2. Има ли въздух за "дишане" на тестото (бактериите) или машината е плътно затворена?
Ако има вариант, забъркай съставките в машината, но след това извади съда и го остави да втасва извън машината (не е нужно да затопляш помещението (така си мисля, защото при мен имаше случай на втасване и в хладилника)). После печенето мисля, че няма да е проблем да се осъществи в хлебопекарната. И най-важното не бързай да печеш, ако втасването не е станало видимо (не засичай време, а преценявай на око).
При мен всеки път времето е било различно, от там стигнах до извода, че факторите, които влияят са комплексни (температура, влажност, консистенция на тестото (по-меко или по-твърдо)).
При хлябовете с мая, обикновено трябва да се внимава да не се получи престасване, но тук това не е фатално, защото не променя вкуса на хляба.
Правила съм квасен хляб много пъти и въпреки това в главата ми стои въпроса "защо някой път не става?".
За съжаление не за всичко съм получила отговор
(продължавам с опитите
). Просто знам, че някой път става, друг (въпреки, че спазвам всичко) - не.
Пожелавам успех, дано при теб се получи от първия път. Ще чакам с интерес крайния резултат.
Ще следя темата и ако изникнат още въпроси ще помагам (с каквото мога). Още веднъж успех
Радвам се, че статията е предизвикала интерес.
Аз нямам машина за хляб и не мога да ти дам съвет от опит.
Твоят въпрос обаче предизвика в мен следните размишления
1. Каква е температурата за втасване в машината? (ако е по-голяма от 24 градуса дали това няма да попречи на процеса?).
2. Има ли въздух за "дишане" на тестото (бактериите) или машината е плътно затворена?
Ако има вариант, забъркай съставките в машината, но след това извади съда и го остави да втасва извън машината (не е нужно да затопляш помещението (така си мисля, защото при мен имаше случай на втасване и в хладилника)). После печенето мисля, че няма да е проблем да се осъществи в хлебопекарната. И най-важното не бързай да печеш, ако втасването не е станало видимо (не засичай време, а преценявай на око).
При мен всеки път времето е било различно, от там стигнах до извода, че факторите, които влияят са комплексни (температура, влажност, консистенция на тестото (по-меко или по-твърдо)).
При хлябовете с мая, обикновено трябва да се внимава да не се получи престасване, но тук това не е фатално, защото не променя вкуса на хляба.
Правила съм квасен хляб много пъти и въпреки това в главата ми стои въпроса "защо някой път не става?".
За съжаление не за всичко съм получила отговор
Пожелавам успех, дано при теб се получи от първия път. Ще чакам с интерес крайния резултат.
Ще следя темата и ако изникнат още въпроси ще помагам (с каквото мога). Още веднъж успех
- mamcheto61
- магьосник в кухнята

- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
- mamcheto61
- магьосник в кухнята

- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
- Elti
- магьосник в кухнята

- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
mamcheto61, много се зарадвах, като прочетох споделеното от теб. Зарадва ме факта, че има и други почитатели на квасения хляб и то с опит. Чувствах се някак самотно в темата, а сега си имам компания
Това с хладилника не го знаех и не смеех да пробвам - благодаря ти, че ми помогна в поредното "откритие"
. Не знаех и трика с добавка на мая ( колко е количеството на маята за хляб от 700г брашно - знаеш ли?).
Аз също си отделям от готовия квас около 1с.л. и го замесвам с ново брашно. Така след 3-4 дена имам пак квас за нов хляб (и така, както казваш, до безкрай). Но когато реша, че няма да ми трябва квас не подхранвам, а направо използвам целия готов квасец. И примерно след месец (когато пак ми дойде мерака) правя цялото "възраждане" от начало.
Във вашия край използва ли се думата "квасец"? (търся дали е диалектно, местно наименование (баба беше от трънския край) или е остаряла вече, (но широко използвана преди) дума ). Ще чакам и снимки (като замесиш твойто хлебче). Успех.
Това с хладилника не го знаех и не смеех да пробвам - благодаря ти, че ми помогна в поредното "откритие"
Аз също си отделям от готовия квас около 1с.л. и го замесвам с ново брашно. Така след 3-4 дена имам пак квас за нов хляб (и така, както казваш, до безкрай). Но когато реша, че няма да ми трябва квас не подхранвам, а направо използвам целия готов квасец. И примерно след месец (когато пак ми дойде мерака) правя цялото "възраждане" от начало.
Във вашия край използва ли се думата "квасец"? (търся дали е диалектно, местно наименование (баба беше от трънския край) или е остаряла вече, (но широко използвана преди) дума ). Ще чакам и снимки (като замесиш твойто хлебче). Успех.