Нинка, прочетох снощи твоя отговор и честно да си призная, едва съм заспала...а и спах лошо и много малко. Преследва ме мисълта за гладуващи дечица, но и разни философски мисли - за причини и първопричини, на народопсихология и фатализъм, за стремежи, мечти и добри намерения, помощ за самопомомощ... И аз като Милена се предлагам да помогна, ако имаш идея как, пиши ми на лични.
А за дечицата - аз имам син на 17 години, който в момента е като кактус. Харесва ми сравнението, има една книга тук в Германия, на една майка, която е и психоложка, казва се "Как да прегърнеш кактус". Много точно. Моят най-голям проблем със сина ми е, че той не ми вярва. Не че ми няма доверие, напротив, доверието му е непоклатимо, че каквото и да стане, аз ще съм до него и ще смета това, което той троши и ще изсърбам това, което той дроби...

Но като му казвам, че така няма да стигне до никъде, че си вреди сам или че нещо, което той мисли за готино, всъщност е смешно - е, тогава не ми вярва. Представете си само каква противоречива личност явно съм аз: знам как се работи, как се вадят пари, как се плащат наеми, къде и как се купуват дрехи, храна, училищни пособия, билети за влакове, самолети и кино, мога да чета и пиша, да гледам котки и кучета, да гледам градината, да лепя тапети, да слагам ламинат и теракота, да излизам на дискотека, на ресторант, да готвя, да мия чинии, да пека торти и кексове, да ги украсявам, мога да отглеждам деца, да ги храня, забавлявам, да им купувам подаръци, да ги водя на градина и училище, да ходя по родителски срещи, да помагам с домашните, да финасирам, организирам и осъществявам почивка, лагер или спане на палатки, да посрещам и изпращам гости, да се ангажирам благотворително, мога и да шия копчета, да водя преговори в банката, да си правя счетоводството, да махам дъвки от дънки, да се обличам пасващо за всеки повод, да подкрепям приятели, да пера и гладя..... сигурно и други неща мога, само че не се сещам да ви ги кажа сега, обаче знаете ли какво? Аз явно не знам, как функционира живота, поне според моя син! Всичко, което мога, знам и върша, няма нищо общо с реалния живот. Защото каквото и да кажа - или нямам понятие, или много се лъжа, или съм изостанала, или пък е така, сякаш нищо не съм казала. Е, той не го казва така, никога не ми отговаря директно например: ти понятие си нямаш. Но той не ме взима на сериозно. Смее се, докато аз му се карам. И постъпва, сякаш нищо не съм го посъветвала....

... А поне навън явно е добър, всички родители и учители го обичат, казват че е много уважителен и зрял (зрял? моят син

да не са го объркали?). С това се успокоявам, че децата прилагат навън всичко, което са научили в къщи. Не че ситуацията между мен и моя син не ми напомня за ситуацията между майка ми и мен навремето. Но някак си си мисля (а може би се лъжа), че аз съм била по-отговорна, по-зряла. Ох, не знам, ако някоя от вас има или е имала подобни грижи - споделете. Дори и да няма патентно решение - споделената грижа е по-малка.
Иначе имаме и малките ми племенници: на 4 и половина и на 1 и половина години. Живеем заедно. И те са всяко отделна вселена. Големия е тих, много чувствителен, излиза бавно от черупката си, много артистично надарен - обича музика, рисува. На него му е нужно внимание, постоянни похвали и признание, и разговори. Поне един път в седмицата си имаме нашия ден, т.е. аз го взимам още по обяд от градината, отиваме някъде само двамата - на сладолед, на реката (Рейн), на лунапарк, в някоя ферма или просто се разхождаме. Тогава си е времето за нашите си разговори. През лятото реших да го заведа за първи път на кино. Майка му не може, от една страна по-малкия, който не би седял мирен да гледа, от друга страна езика. Решихме го това с киното около 3 дни предварително. Детето сън не спа от радост и възбуда. Ама наистина. Всеки ден по десет пъти се уверяваше, че не съм забравила. В заветния ден го взех, пътувахме с метрото, отидохме в киното. Киното е в един комплекс с високи сгради, долу е езеро, лебеди, а самото кино е доста голямо с около 20 зали. Купихме билети, пуканки и спрайт, настанихме се, изгледахме рекламите и всички трейлъри, филмът започна (ледена епоха 4) и след десетина минути детето казва: лельо, аз искам да си ходим!

Е как така, мило, чакай, още малко....тц. Нищо не помогна, след още 5 минути се изнесохме. Навън от залата то вдигна ръце да го нося и след няколко крачки, още не бяхме излязли от киното, беше вече заспало!

Отвън на езерото седнах с него, че е тежък да го нося, оставих го да спи на пейката, а аз си четох книгата за изпът. След час детето се събуди и ходихме да ядем сладолед

Това беше голямата идея с киното, той е толкова впечатлителен, че явно всички нови впечатления му дойдоха много и направо го пратиха в страната на сънищата. А честно казано, на мен филмът също не ми хареса, много мрачен, много плашещ.
По-малкия е като моя син - с корава обвивка, малък клоун, егоистче с много чар и завладяваща усмивка. Беше и той от ревливите бебета, които трябва да се наплачат, за да заспят. Понякога с часове.

Брат ми изпадаше в ужас, като ревнеше малкия, направо се е качвал в колата и е изчезвал

Сега вече не реве, но пък не се пуска от този който е с него, иска само да го забавляват и яде без да спира. В това отношение само не си приличат с моя син. Малкия може да яде 20 часа в денонощието, и няма нищо, което да не му харесва. Когато ние ядем, той ни крещи, за да му дадем и на него. Навъсен ни гледа с упрек, докато не му дадем нещо. Онзи ден за първи път пробва питахая. И си казахме: еее, най-после нещо, което да не му харесва. Уж се намръщи като я пробва, но кагато му взехме чинията какъв вик нададе

Изяде си всичко до шушка! Брат му и моят син са злояди, а този малкия го възпираме от ядене. Понякога си мисля, че не е нормално да яде толкова! Преди няколко седмици бяхме на спирката, едно момиче, може би на около 20 години, си извади филия от чантата и докато си чакаше метрото, започна да яде. А малкия като започна да мучи, да вика, да посяга към яденето й! Тя се сконфузи, после му отчупи и му даде парченце, а той я загледа влюбено, мляскайки... Всички се смяха, само на мен не ми беше толкова смешно, бях го нахранила само 10 минути преди това
Сега знаете за моите дечица в къщи

Ще се радвам на всякакви съвети - за игри, за възпитание, за пътувания с деца. И естествено ще се радвам, ако и вие разкажете за своите деца, племенници, внуци, деца на съседи и приятели. Аз мисля, че няма значение, чие е детето, след като сме го приели в сърцето си