В сайта има тази рецепта за мармалад със захар -
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%8 ... 0%BA%D0%B8
- за заместването на захарта с мед отговорът е като на Ra-Di.
- най-често се процедира както е написала Ra-Di – чисти сухи буркани се пълнят с горещата смес, затварят се и се обръщат върху капачките. Като изстинат напълно, се прибират за съхранение.
Аз почти винаги стерилизирам. Причината е че слагам по-малко захар, а и например конфитюрите оставям малко по-редки. Стерилизирането е 5 минути, колкото да се запечата добре капачката. Изваждам веднага бурканите и ги обръщам с капачките надолу.
Можеш да вариш различни по големина буркани, но трябва да имаш предвид, че водата в съда, в който вариш трябва да покрива най-високия буркан с 1 пръст. Друг е въпросът, каква ти е сметката да вариш такива разнокалибрени буркани.
- бурканите измиваш по обичайния ред – с препарат за миене на съдове. Това е стъкло, измито добре, няма как да има остатъчен мирис от предишното съдържание!
- не е желателно след стерилизирането буркани да останат в тенджерата, в които си ги варил. Махаш капака на тенджерата, хващаш с кърпи двете дръжки и внимателно изливаш колкото е възможно по-голямата част от горещата вода в мивката (внимаваш да не изпаднат бурканите!). След това с кърпа, прегъната в няколко слоя или ако имаш дебела ръкавица, хващаш всеки буркан, като започваш от най-високия и го обръщаш върху капачката. Аз обикновено ги поставям върху цимента на балкона или ако е горещо като сега - в банята.
Надявам се с подробния отговор да съм ти помогнала.