
Прави ми впечатление, че напоследък много често в коментарите има питания, за каква сметана става въпрос.
Като изключим, че разликата между сметана и квасена сметана е като разликата между мляко и кисело мляко, и едва ли някой ще забрави да го спомене, каква друга сметана се има пред вид във въпросите?

Аз познавам само един продукт, който се казва сметана. Млечен продукт, описан тук : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BD%D0%B0.
Аз използвам сметана за сладко и солено, разбивам я на пяна за сладкиши, правя сосове с нея, парфета... не съм срещала рецепта, в която да пише СМЕТАНА и да не може да се направи със сметана...
Ще се радвам много, ако някой ми обясни, за какви сметани става въпрос в уточненията и какви са разликите, особено по отношение на истинската сметана.
Поздрави!