Извара

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Извара

Мнениеот Aliana » пон апр 27, 2009 11:07 am

Здравейте!

Както разбрах от Блага и други съфорумници, има места, където не се продава извара. Затова се порових и намерих няколко рецепти за направа на извара в домашни условия.
Домашна 3-дневна извара
Домашна бърза извара I и II
Домашна бърза извара III


Снимките към тях обаче са малки, затова ще ги сложа тук. Ако админите преценят, нека ги преместят или ако могат - да ги увеличат и сложат към рецептите.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение



Поздрави!
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » пон апр 27, 2009 2:01 pm

Майка ми едно врем в топлото мляко малко кисело мляко и така се пресичаше и ставаше на извара.

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пон апр 27, 2009 2:16 pm

:)

Вярвам ти, Рени, и аз така съм правила, но за да има изварата вкус и за да не е суха, трябвало и да втаса.

Аз съм се чудила, защо като купя извара е по-вкусна (киселее) и може да се маже, а то било, защото е квасена и узряла. Моята като тебешир става :)

Както и да е.

Всеки може да прави както иска. Аз специално я купувам - хем е готова, хем по-евтино излиза, отколкото цената на необходимите продукти.


Поздрави!

:)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
lady_G
началник печка
началник печка
Мнения: 41
Регистриран на: съб яну 24, 2009 2:43 pm
:: 8 рецепти от lady_G
:: 18 снимки от lady_G
Контакти:

Мнениеот lady_G » пон апр 27, 2009 6:03 pm

Aliana аз не съм чувала,че изварата трябва да втаса.Може би това е някакъв остарял термин. В технологията на изварата няма втасване. :?


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1610
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 619 рецепти от Aliana
:: 2101 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пон апр 27, 2009 6:37 pm

Как се казва, когато се добавят млечнокисели бактерии и им се даде време да се размножат? :?

Аз се сещам само за думата "втасване" или "подквасване" за този процес. Ако има по-нова, няма проблем.
Масленото мляко е нещо като кефир. Добавя се от него към млякото и му се оставя време хем да се пресече, хем да се подкваси.

Може би това е по-правилната дума. :)

Надявам се, че все пак се разбира, какво съм искала да обясня :)
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
lady_G
началник печка
началник печка
Мнения: 41
Регистриран на: съб яну 24, 2009 2:43 pm
:: 8 рецепти от lady_G
:: 18 снимки от lady_G
Контакти:

Мнениеот lady_G » пон апр 27, 2009 7:23 pm

Млечнокиселите бактерии са закваската,която се прибавя към млякото.За това се казва, че млякото се заквасва или подсирва.Поне така съм го учила в университета.

Потребителски аватар
lady_G
началник печка
началник печка
Мнения: 41
Регистриран на: съб яну 24, 2009 2:43 pm
:: 8 рецепти от lady_G
:: 18 снимки от lady_G
Контакти:

Мнениеот lady_G » пон апр 27, 2009 7:58 pm

:thumup:

Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » пон апр 27, 2009 8:35 pm

Аз пък харесвам повече кашкавалената извара.По ми допада на вкус :)
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
reni55
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1188
Регистриран на: ср юни 25, 2008 7:49 pm
:: 227 рецепти от reni55
:: 321 снимки от reni55

Мнениеот reni55 » пон апр 27, 2009 9:52 pm

Веси, много са ти сладурски и игриви черешките!

Потребителски аватар
eledra
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 217
Регистриран на: вт мар 31, 2009 10:22 pm
:: 343 рецепти от eledra
:: 760 снимки от eledra

Мнениеот eledra » ср апр 29, 2009 9:50 am

Тъй като имам връзка със село,нашите гледат крава и имаме домашно мляко,ще ви кажа как прави извара моята майка.В 3 л. топло сварено мляко слага 3 с.л. кисело мляко и щипка лимонена киселина.Остава го да престои на топло 1 ч. и след това го прецежда.Става страхотна извара.



Върни се в “Общи кулинарни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта