Изтъркаля се годината и отново ни предстоят големите зимни празници Бъдни вечер, Коледа и Нова Година. Почнахте ли да планувате трапезата и да обмисляте идеи? Към традициите ли ще се придържате тази година или е време за нещо необичайно?
Ето в тази темичка може да споделяме как върви подготовката за празниците, да обменяме идеи и да покажем резултатите
Коледно-Новогодишно меню [2011]
- vg
- Администратор
- Мнения: 553
- Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
- :: 3362 рецепти от vg
- :: 218 снимки от vg
Коледно-Новогодишно меню [2011]
Екипът на "Веселият Готвач"
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 1
- Регистриран на: ср фев 03, 2010 12:43 pm
Не само уважавам традициите, но ги обожавам! Поради тази причина, ще се придържам стриктно към тях, а за необичайните има около 330 дни
- cvetkQ
- виртуоз с тиган
- Мнения: 114
- Регистриран на: пет окт 15, 2010 10:41 pm
- :: 6 рецепти от cvetkQ
- :: 2 снимки от cvetkQ
Аз не постя до коледните празници на бъдни вечер постя
- doroteia69
- аматьор с виличка
- Мнения: 1
- Регистриран на: съб ное 19, 2011 9:49 am
Постът е за Душата не за устата
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Ние, както всяка година, ще комбинираме обичаите на няколко държави, за да се чувстват всички членове на семейството добре За празничните дни при нас са отредени ястията, които иначе са ни доста трудоемки, които са типично зимно-коледни или просто непознати. По празниците, когато има изобилие от ястия, спокойно експериментирам с новости. Така дори да не се харесат, никой не остава гладен А и най-вече тогава се купуват по-екзотични съставки, за които иначе през годината би било жалко, ако не се оползотворят. Като цяло коледните празници и предколедното време (адвент) за нас са свързани с гостувания, дълги и уютни "седенки", кулинарни ектравагантности, задушевни вечери. Печките са постоянно в действие и кухнята е сърцето на дома. Той и сезонът просто предразполага към уют - когато навън е студено и стъмва рано, ние се обкръжаваме с лампички, свещници, ухаещи на коледни подправки бисквити, потпури, ароматни масла във фенерите и топли цветове. У нас така или иначе винаги наминават гости, но през адвента е още повече - всеки знае, че нашите врати са отворени и винаги има нещо вкусно за почерпка Освен това и гостите носят я бисквити, я кексове, я мармалади или нещо сготвено - така и ние се срещаме с непознати за нас вкусотии
www.facebook.com/artandhobby
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Още миналата година ме е впечатли тази рецепта Торта Елха - BABY и тази Нова година съм решила това да тортата.
BABY, ни даде тази идеята много късно (мъмря я ), та цяла година съм я помнила тази разкошна рецепта. Е, сега твърдо съм решила да я направя.
Другото меню е още в процес на сътворяване.
BABY, ни даде тази идеята много късно (мъмря я ), та цяла година съм я помнила тази разкошна рецепта. Е, сега твърдо съм решила да я направя.
Другото меню е още в процес на сътворяване.
Моето блог-местенце - http://elti-spodeleno.blogspot.com
Моята facebook страничка http://www.facebook.com/SpodelenoOtKuhnataNaElti
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Ние вече (или по-точно най-после) имаме идея какво ще е менюто на Бъдни Вечер и Коледа. Тъй като цяла година не се страхуваме да пробваме необичайни неща, празниците са ни време да се обърнем към традициите и да сложим на масата познатите български ястия.
За Бъдни Вечер ще има:
- Содена питка за Бъдни вечер или друга подобна содена питка
- Ошав - специален - това е което си правим последните няколко години и Павел много го харесва. Само сушените плодове не винаги са най-традиционните - на снимката гледам, че плува ананас Сушените плодове ще изберем на място в магазина.
- Сарми с месо и кисело зеле или Печени сарми със заливка. Със сигурност ще са зелеви сарми, но няма да са постни.
- Разядка *Орехи и чесън*, на мен ми става малко тежко от толкова чесън, но няма как да се изпусне Ние не слагаме олио, ядките са си достатъчно мазни.
- Бобена салата - най-обикновена бобена салата с лук и печени чушки.
- Тиквеник с готови кори
За Коледа ще е:
- доизяждане на сармите от Бъдни Вечер, както и тиквеника и каквото е останало
- Питка Дядо Коледа - много ни хареса тази питка, пак ще се прави
За Коледа може би ще е това, че го дават топличко и не е подходящо за много ядене.
За Нова Година ни е малко далеч да мислим, но плана е да има някаква капама, сиренени топчета, бисквитени топчета и баница с късмети, разбира се
Смятам всичко да изнапазаруваме в четвъртък и да не влизаме в магазин до след Коледа, че все са много пълни.
За Бъдни Вечер ще има:
- Содена питка за Бъдни вечер или друга подобна содена питка
- Ошав - специален - това е което си правим последните няколко години и Павел много го харесва. Само сушените плодове не винаги са най-традиционните - на снимката гледам, че плува ананас Сушените плодове ще изберем на място в магазина.
- Сарми с месо и кисело зеле или Печени сарми със заливка. Със сигурност ще са зелеви сарми, но няма да са постни.
- Разядка *Орехи и чесън*, на мен ми става малко тежко от толкова чесън, но няма как да се изпусне Ние не слагаме олио, ядките са си достатъчно мазни.
- Бобена салата - най-обикновена бобена салата с лук и печени чушки.
- Тиквеник с готови кори
За Коледа ще е:
- доизяждане на сармите от Бъдни Вечер, както и тиквеника и каквото е останало
- Питка Дядо Коледа - много ни хареса тази питка, пак ще се прави
За Коледа може би ще е това, че го дават топличко и не е подходящо за много ядене.
За Нова Година ни е малко далеч да мислим, но плана е да има някаква капама, сиренени топчета, бисквитени топчета и баница с късмети, разбира се
Смятам всичко да изнапазаруваме в четвъртък и да не влизаме в магазин до след Коледа, че все са много пълни.
- cvetkQ
- виртуоз с тиган
- Мнения: 114
- Регистриран на: пет окт 15, 2010 10:41 pm
- :: 6 рецепти от cvetkQ
- :: 2 снимки от cvetkQ
На трапезата ще има едно от най-важните неща питка
-
- чирак с черпак
- Мнения: 1
- Регистриран на: пон ное 21, 2011 12:58 pm
Уф... с моя месоядник не постим никога. Даже и когато съм нямала време да сготвя ядем бързи НЕпостни неща. Освен това съм рожденничка на Бъдни вечер и от както свят светува ( или по - скоро от как се знам ) се прави трапезата с нечетните постни ястия, къди се и се използва за " разядка ". След 12 часа се слагат едни пържоли, едни месца, едни торти и рола.... Малко ме е срам, че съм в противовес с традицията, но от както съм се събрала с моичкия, май не изчакваме и полунощ... ... и така... Постното, което толерира на масата е салата.